top of page

Duizenden jaren wonen en leven in het Maasdal

In januari 2016 zijn 2 bijzondere boringen gedaan in het plangebied van de hoogwatergeul Well-Aijen. De boringen moeten het bijzondere bodemarchief voor toekomstig onderzoek bewaren.

Tijdens onderzoek in 2011 werd er een restgeul van de Maas gevonden. Uit proefboringen bleek dat de afzettingen in deze geul een bodemarchief vormden dat loopt van het Mesolithicum (Steentijd) tot en met de Vroeg-Romeinse tijd. Dit levert veel informatie op over ten minste 8000 jaar bewoningsgeschiedenis.

Begemann-boringen Door het graven van de hoogwatergeul gaat dit bijzondere bodemarchief binnenkort verloren. Om dit toch te bewaren voor onderzoek, zijn 2 zogenaamde Begemann-boringen gedaan. Dit is een speciale boortechniek waarbij de hele laagopbouw van de grond in 1 boring kan worden opgehaald.

Beschikbaar voor onderzoekers Het materiaal van een van de boorkernen wordt gebruikt in verschillende promotie-onderzoeken naar onder andere de geschiedenis van overstromingen en de vegetatie van het Maasdal. Het materiaal van de 2e boorkern wordt gekoeld bewaard, zodat het beschikbaar is voor volgende generaties onderzoekers.

Meer informatie


Featured Posts
  • nieuwsbrief-logo.jpg
  • Twitter Basic Square
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page