Waterboulevard
De waterboulevard is ontworpen door adviesbureau SAB. De boulevard wordt een verbindende as die loopt vanaf het bezoekerscentrum in Nationaal Park De Maasduinen via de zuidzijde van het Leukermeer tot aan de Maas. Het vormt een aantrekkelijke verbinding voor wandelaars en fietsers. Bovendien sluiten diverse wandel- en fietsroutes op de waterboulevard aan, zodat er een 'rondje' gemaakt kan worden. Op enkele plekken komt horeca.
Van hoog naar laag
Wandelend of fietsend over deze promenade ontmoet de bezoeker alle bijzondere plekjes in het gebied. Vanaf het hoger liggende bezoekerscentrum daal je langzaam af via het bosachtige deel, over de smalle landbrug en langs de jachthaven tot aan de Maas. Onderweg loop je soms wat dichter bij het water, soms wat verder ervan af, maar het is altijd goed bereikbaar.
Aan en in het water
Via vlonders, speelattributen en steigers kun je tot aan en in het water komen. Wie met een boot op het Leukermeer richting bezoekerscentrum vaart, kan op verschillende plekken aanleggen.
7 deelgebieden
De boulevard wordt 'opgeknipt' in zeven deelgebieden: A tot en met G. Elk gebied heeft eigen functies en krijgt een eigen sfeer en uitstraling. Op deze pagina leest u de bijzonderheden per deelgebied.
3 modellen
Begin juli 2016 presenteerde Ontwerpbureau Maaspark Well 3 modellen. De Klankbordgroep, experts, ondernemers, stakeholders en gasten kunnen nu aangeven wat hen in de modellen het meeste aanspreekt. In 2017 wordt het definitieve ontwerp verwacht.
Deelgebied A
Functies:
-
wandelen en fietsen
-
verblijfsplek aan het water
In dit deel kun je mooi gebruik maken van de hoogteverschillen, bijvoorbeeld door de aanleg van een trap. Bomen blijven zoveel mogelijk behouden, maar onderbeplanting gaat hier en daar weg. Het gebied wordt open, toegankelijk en mooi.
Deelgebied B
Functies:
-
wandelen en fietsen
-
aanleggen van boten
De waterboulevard kan hier dicht langs het water lopen. De beplanting wordt deels verwijderd om meer zicht op het water te krijgen. Er kan een steiger komen, waar boten kunnen aanleggen. Wellicht leidt een trap vanaf het waterniveau naar de bestaande hoger gelegen weg.
Deelgebied C
Functies:
-
wandelen en fietsen
Dit is een rustiger deel van de boulevard. Het heeft een parkachtige inrichting en ademt een groene sfeer, maar het water blijft zichtbaar. Het nieuwe wandel- en fietspad komt hier iets verder van de oever af te liggen.
Deelgebied D
Functies:
-
wandelen en fietsen
-
horeca
-
spelen, verblijfsplek aan het water
-
aanleggen van boten
Een deel van de oevers wordt afgegraven. De waterboulevard verbreedt naar een plein. Via kades en vlonders zijn er verblijfsplekken aan het water. Boten kunnen aanleggen bij een steiger. Hier kan horeca komen.
Deelgebied E
Functies:
-
wandelen en fietsen
-
natuurbeleving
-
vissen
Zowel de zwemplas als het Leukermeer worden goed zichtbaar gemaakt. Aan de zwemplaszijde is ruimte voor een duik- en speelconstructie. Aan het Leukermeer ontstaat een 'balkon' aan het water. Het eiland wordt deels vrijgemaakt van beplanting.
Deelgebied F
Functies:
-
wandelen en fietsen
-
natuurbeleving
-
vissen
De route gaat hier door bosgebied. Er heerst rust. Eventueel komt er een extra onderpad dichter bij het water. De oevers krijgen een meer ecologische inrichting. Hier kan een vissteiger komen.
Deelgebied G
Functies:
-
wandelen en fietsen
-
picknick- en speelweide
-
natuurbeleving
-
vissen
Ligweides, een mooie laan, er heerst rust. Beplanting wordt hier en daar verwijderd om het water zichtbaar te maken. Er komen zit- en speelelementen, een vis-zwemsteiger en een geleidelijk naar het water aflopend talud. Aan de noordzijde is goed zicht op het water en de weilanden.