top of page

Archeologisch onderzoek op locatie vergrote voorhaven

Archeologen van bureau RAAP zijn vanaf 15 november 2016 aan het werk op de locatie van de vergrote voorhaven, het gebied ten noorden van de doorgang naar het Leukermeer. De archeologen verwachten 3 jaar nodig te hebben voor het veldwerk en het uitwerken van de vondsten.

Onderzoekers van de Universiteit van Gent en het Groningse bureau Medusa brachten de bodem met verschillende meettechnieken in kaart.

Nu of nooit

Op basis van vooronderzoek bepaalde RAAP de locaties waar archeologisch onderzoek nodig is. De archeologen gaan op 9 plaatsen in het gebied van de vergrote voorhaven graven. Het archeologisch bureau verwacht vooral vondsten uit de IJzertijd, de Bronstijd en de Romeinse tijd. Als het onderzoek klaar is, graaft Kampergeul het gebied af voor de vergrote voorhaven en komt het onder water te staan. Archeologisch onderzoek is op deze locatie dan niet meer mogelijk. Het is dus nu of nooit.

Vooronderzoek Het vooronderzoek vond plaats in 2014. Het bestond uit bureauonderzoek en het meten van de bodem via verschillende meettechnieken. Alle gegevens plus informatie uit boringen, proefputjes en enkele proefsleuven geven voldoende inzicht in het ontstaan van het landschap. Daarmee weten archeologen ook welke delen goed bewoonbaar waren in bepaalde tijden en welke niet. En waar dus interessante vondsten te verwachten zijn.

Extra onderzoeksvak In eerste instantie zou alleen de hoogwatergeul tussen Well en Aijen gegraven worden. Dit gebied werd opgedeeld in 5 onderzoeksvakken voor archeologie. Later is het af te graven gebied vergroot met een extra strook van in totaal 51 hectare, aan de maaskant van De Kamp; de locatie van de vergrote voorhaven. Op de kaart van Kampergeul met de graafroute gaat het om de vakken 5, 6, 7 en 8. In dit gebied gaat het archeologisch onderzoek gebeuren.

Overzicht werkvakken voor het afgraven van de hoogwatergeul en de vergrote voorhaven gecombineerd met de werkvakken Archeologie in Maaspark Well

De Romeinse cijfers tonen de werkvakken voor archeologie. Vanaf 15 november 2016 zijn archeologen in het gebied 5, 6, 7 en 8 aan het werk. Dit is dus een extra werkvak; werkvak VI.


Featured Posts
  • nieuwsbrief-logo.jpg
  • Twitter Basic Square
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page