top of page

De dijken bij Well moeten hoger

Het Waterschap Peel en Maasvallei gaat de dijken van Well versterken. Dat is nodig om te voldoen aan nieuwe veiligheidsnormen. Na versterking moeten de dijken veilig zijn, doelmatig te beheren én goed passen in het landschap. De werkzaamheden worden in 2020 uitgevoerd.

Well onder water in 1995

Langs de hele Limburgse Maas worden de komende jaren meer dan 20 dijkversterkingsprojecten uitgevoerd. Een daarvan is de dijk bij Well.

Huidige waterkering is afgekeurd De dijkversterking is nodig, omdat de gehele primaire waterkering (dat wil zeggen dijken, sluizen, kades en dergelijke die zijn opgenomen in de Waterwet) bij de landelijke toetsing van 2011 is afgekeurd. De dijken bij Well voldoen niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Met andere woorden: ze zijn te laag.

Strengere eisen Dat was te verwachten, want de huidige veiligheidseisen zijn een stuk strenger dan in 1996, toen de waterkering werd aangelegd in antwoord op de overstromingen in de beginjaren 90. En ze worden nog strenger: vanaf 1 januari 2017 moeten dijken een waterstand kunnen weerstaan die gemiddeld eens in de 300 jaar voorkomt. Na de versterking moeten de dijken veilig zijn, doelmatig te beheren én goed passen in het landschap.

Samen zoeken naar optimale oplossing De komende jaren gaat het waterschap samen met belanghebbenden, zoals de gemeente Bergen, bewoners, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties, op zoek naar een optimale oplossing voor het aanpassen van de dijken. In het najaar van 2016 richt het waterschap daarvoor in overleg met de Dorpsraad Well een Omgevingswerkgroep op. Deze werkgroep denkt mee over de te maken keuzes, de dilemma’s en het uiteindelijke ontwerp.

In 3 fasen Het project om de dijk bij Well te versterken doorloopt 3 fasen:

  1. Verkenning

  2. Planuitwerking

  3. Realisatie

1. Verkenning In 2016 is de Verkenning gestart. In deze fase brengt het waterschap het gebied in kaart, inventariseert het mogelijke technische oplossingen en wegen ze de belangen van omwonenden en andere ‘stakeholders’.

In 2017 stelt het Bestuur van het waterschap een ‘Voorkeursalternatief’ vast. Voor elk stuk van de waterkering kiest het waterschap de beste locatie en hoe die eruit komt te zien. Bijvoorbeeld of het een met gras begroeid grondlichaam kan zijn of dat een harde waterkering nodig is, wellicht met verwijderbare elementen. Zoals coupures (doorgangen die bij hoogwater worden dichtgezet) en demontabele wanden op een kade die er bij hoogwater worden opgezet.

2. Planuitwerking In 2017 en 2018 werkt het waterschap dit voorkeursalternatief uit. Het leidt tot een Projectplan Waterwet. Dit plan wordt samen met de aangevraagde vergunningen ter inzage gelegd. In deze periode wordt de benodigde grond aangekocht en het waterschap sluit gebruiksovereenkomsten met grondeigenaren.

3. Realisatie In 2019 en 2020 worden de werkzaamheden uitgevoerd.

Meer informatie


Featured Posts
  • nieuwsbrief-logo.jpg
  • Twitter Basic Square
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
bottom of page