top of page

De Aalscholver

De aalscholver is een bekende verschijning in de visrijke omgeving van het Leukermeer. Het is een tamelijk grote en opvallende vogel die je regelmatig met uitgestrekte vleugels ziet staan. Dan is hij zijn vleugels aan het drogen. Zijn verenkleed is namelijk niet waterdicht. Bij elke duik wordt de vogel drijfnat en moet hij weer opdrogen. De vogel herken je ook aan zijn lange snavel met een haakpunt.

 

Duiken

De aalscholver leeft voornamelijk van vis als voorn, baars, snoekbaars en een enkele keer paling. Hij vist door te duiken en achter zijn prooi aan te zwemmen. De vogel kan rustig langer dan een minuut onder water blijven. De gevangen vis neemt hij mee boven water om hem daar door te slikken. Een volwassen aalscholver eet dagelijks zo'n 500 gram vis. Tijdens de broedtijd kan dit wel oplopen tot 1000 gram per vogel. Daarom hebben veel vissers het niet zo op de aalscholvers.

 

Broeden in kolonies

De vogel broedt graag in grote kolonies in de buurt van sloten, kanalen en rivieren. Ze leggen meestal 3 tot 4 eieren per nest. Na 2 maanden vliegen de jongen uit en na 2 jaar zijn ze volwassen. Als een kolonie langere tijd op een plek zit, zie je dat de bomen dood gaan. Dat komt doordat de uitwerpselen bijtende zuren bevatten. 

 

©De nieuwe wildernis

bottom of page